Teknik olarak diş implantı, protez diş veya köprüyü tutmak için çenenize yerleştirilen yapay diş köküdür. Ancak çoğu kişi “diş implantı” terimini kullandığında, implant (yapay diş kökü) ile protez dişin birleşiminden bahsediyordur. Diş implantları, periodontal hastalık, yaralanma veya başka bir nedenden dolayı bir veya daha fazla dişini kaybetmiş ve protez kullanmamayı tercih eden kişiler için bir seçenek olabilir.
Diş İmplant Çeşitleri
Endosteal (kemikte): Bu en yaygın implant türüdür. Çeşitli biçimleri arasında çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen vidalar, silindirler veya bıçaklar bulunur. Her implant bir veya daha fazla protez diş içerir. Bu tip implant genellikle artık köprü veya hareketli protez kullanan hastalar için bir alternatiftir.
Subperiosteal (kemik üzerinde): Bu tip implant, implantı yerinde tutmak için diş eti boyunca çıkıntı yapan metal çerçevenin direkleri ile çenenin üstüne yerleştirilir. Subperiosteal implantlar genellikle geleneksel protezleri kullanamayan ve endosteal implantı tutacak yeterli kemik yüksekliğine sahip olmayan hastalar için kullanılır.
Diş İmplantı Adayı mısınız?
Aşağıdaki durumlarda diş implantı için ideal bir adaysınız:
Genel ve ağız sağlığınız iyi.
İmplantı desteklemek için çenenizde yeterli kemik var.
Periodontal hastalık içermeyen sağlıklı diş eti dokularınız var.
Dental implantlar ağızdaki yumuşak dokularla (örn. diş etleri) ve altta yatan sert dokularla (örn. kemik) yakından bağlantılıdır. Periodontistler, diş hekimliği fakültesinin ötesinde kendilerini hem yumuşak hem de sert dokular konusunda uzman yapmak için üç yıllık bir uzmanlık eğitimi aldığından, kendi dişleriniz gibi görünen ve hissettiren bir diş implantı çözümü elde ettiğinizden emin olmak için ideal deneyim ve bilgi kombinasyonuna sahiptirler.
Diş İmplant İşlemi Türleri
Özel durumunuza ve seçilen implant tipine bağlı olarak periodontistiniz ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde tasarlanmış bir tedavi planı oluşturacaktır.
Durumunuza bağlı olarak olası tedavi planlarından bazıları şunlardır:
Tek Diş İmplantları – Tek bir dişiniz eksikse, bir diş implantı onun yerini alabilir.
Çoklu Diş İmplantları – Birkaç dişiniz eksikse, bunların yerine birden fazla diş implantı yapılabilir.
Tam Ağız Diş İmplantları – Tüm dişleriniz eksikse, bunların yerine tam ağız diş implantları yapılabilir.
Sinüs Büyütme – İmplant başarısının anahtarı, implantın yerleştirileceği kemiğin miktarı ve kalitesidir. Üst arka çene, yetersiz kemik miktarı ve kalitesi ve sinüse yakınlığı nedeniyle geleneksel olarak diş implantlarının başarılı bir şekilde yerleştirilmesinin en zor olduğu bölgelerden biri olmuştur. Sinüs büyütme, sinüs tabanını yükselterek ve diş implantlarının yerleştirilmesi için kemik geliştirerek bu sorunun düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Sırt Modifikasyonu – Üst veya alt çenedeki deformasyonlar, diş implantlarının yerleştirileceği yeterli miktarda kemik kalmamasına neden olabilir. Sorunu düzeltmek için diş eti sırttan kaldırılarak kemiğin eksik olduğu yerdeki boşluk açığa çıkarılır. Boşluk daha sonra çıkıntıyı oluşturmak için kemik veya kemik ikamesi ile doldurulur. Sırt modifikasyonunun çenenin görünümünü büyük ölçüde iyileştirdiği ve başarılı implant şansını arttırdığı gösterilmiştir.
Diş İmplant İşlem Takibi
Tıpkı doğal dişler gibi, diş implantları da işlevi korumak ve implant çevresindeki hastalıkları önlemek için evde dikkatli ağız bakımı ve düzenli diş ziyaretleri gerektirir. İmplantınızı temiz ve plaksız tutmak için fırçalama ve diş ipi kullanımı hala gereklidir.
İmplantınızı aldıktan sonra periodontistiniz sizin için en iyi bakım planını geliştirmek için sizinle ve genel diş hekiminizle yakın işbirliği içinde çalışacaktır. Sağlıklı olduklarından emin olmak için implantınızı, dişlerinizi ve diş etlerinizi izlemek üzere periyodik takip ziyaretleri planlanacaktır.